pátek 4. července 2014

Než přemýšlet, to raději elektrický šok

Dle jedné ankety z USA netráví čtyři pětiny respondentů denně ani malou chvilku přemýšlením. Myšleno tedy coby kratochvílí. Sednout si a koncentrovaně se vnořit do vzpomínek, představ o budoucnosti své a bližních či bez omezení fantazírovat. Jde o prazvláštní zjištění. Náš druh se vymezuje právě jako bytosti myslící, ale dojde-li na něj, zdá se, že se mu snažíme všemožně vyhnout. Preferenci dělat něco než nic-jen tak přemýšlet, potvrdil nyní v 11 různých experimentech i Timothy Wilson s kolegy (pdf a doplňkové materiály).

Studentům dali možnost zbavit se všech "rušivých" podnětů: telefonů, počítačů, ale i tužky a papíru a umožnili jim být jen se svými myšlenkami v prázdné místnosti. I když sezení trvalo od 6 do 15 minut, většině participantů se zážitek nezamlouval. Přiznávali, že nedokázali zaměřit pozornost, že jejich mysl jen bezcílně vandrovala. Mohlo však jít o umělost prostředí laboratoře, která neumožnila lidem být přirozeně sami sebou. Experiment byl proto zopakován i u participantů doma, kde se měli opět zbavit všech stimulů, kliknout na odkaz na webu a potom už jen přemýšlet. Výsledky jsou obdobné, 32 % z nich zcela selhalo. Nevydrželi a pustili si hudbu, zkontrolovali mobil či jednoduše odešli. Ostatním, jež vydrželi v hájemství svého myšlení, se významně zhoršila nálada.

V posledním pokusu se výzkumníci subjektů nejdříve vyptávali, kolik jsou ochotni platit za různé příjemné zážitky (prohlížení fotografií) či za vyhnutí se nepříjemnostem (zažít elektrický šok či poslouchat vrzavý zvuk). Ti, kteří byli ochotni vyplatit se z protivností, mohli jít nato přemýšlet do prázdné místnosti. Tam byl nově připraven i stroj na elektrické šoky. Participantům bylo řečeno, že jej mohou ignorovat, ale i využít, kdykoliv budou chtít. Dvě třetiny mužů jej alespoň jednou spustili (nepočítaje v to jedince, který do sebe za čtvrthodiny pustil proud 190krát). Být jen se svými myšlenkami bylo zjevně natolik odpudivé a neuspokojující, že si lidé začali raději ubližovat. A to dříve uvedli, že zaplatí, aby se takové zkušenosti vyhnuli.


Psáno pro Vesmír.

2 komentáře:

  1. Nejsem si jistý interpretací, že ten stroj použili kvůli nesnesitelnosti přemýšlení v prázdné místnosti. Já bych to taky udělal, a to mi přemýšlení v (skoro) prázdné místnosti nedělá obtíže, dělám to celkem často:) Spíš bych to udělal ze zvědavosti, proč to nezkusit, když to není zakázané. Podobně jako když jsem jako malý zkoušel, co udělá elektrický ohradník, piezo zapalovač - a to opakovaně:) Nedávno jsem si mohl v laborce vyzkoušet zařízení způsobující bolest tlakem, chladem a horkem. Možná jsem jen já divný, ale čekal bych, že tahle zvědavost může být zvlášť u mužů celkem normální.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně. V článku to tak rozvádějí. Navíc to nebyl ani tak stroj jako tlačítko a před pokusem s přemýšlením jej zkoušeli... :-) BTW těch můžu bylo 18... Já se pro Vesmír musím vejít do 2 odstavců.

      Vymazat