středa 7. srpna 2013

Jsme stále individualističtější?

Jean M. Twenge, W. Keith Campbell a Brittany Gentile (pdf) si myslí, že ano. Ve svém zkoumání využili databázi Google Books a aplikaci ngram viewer, která umožňuje sledovat relativní frekvenci slov v jím indexovaných knihách. Podívali se na americké publikace vydané v angličtině mezi léty 1960 a 2008, 766 513 knih celkem.

Jejich předpověď byla, že zájmena v 1. osobě jednotného čísla (já, moje) se budou objevovat v knihách stále frekventovaněji, stejně jako zájmena v 2. osobě (ty, tvoje) – využívání druhé osoby má značit větší důraz na odlišení jedince od ostatních a zároveň může ukazovat, že spisovatelé častěji mluví k čtenáři.

Na druhé straně zájmena v 1. osobě množného čísla (my, naše) budou v literatuře relativně vzácnější. Jak patrno z grafu níže, "individualističtější" zájmena mají poslední dobou navrh.

Proužkovaná řada ukazuje relativní frekvenci zájmen 1. osoby č. j., plná řada 2. osob a tečkovaná řada zájmena 1. osoby č. mn.

3 komentáře:

  1. nejdřív mi napadlo, že jen lidé opouštějí bohulibou praxi mluvit o sobe v množném čísle, ale to se z grafu nijak nemění...
    ten růst you&co. jde ale snadno interpretovat i opačně, nestává se společnost víc dialogickou: (Buber)

    OdpovědětVymazat
  2. a nemůže to být spíš vliv postmoderny? dřív autoři formulovali tvrzení zásadně objektivně, dnes je subjektivizují...

    OdpovědětVymazat
  3. "Jak patrno z grafu níže, "individualističtější" zájmena mají poslední dobou navrh."
    Srsly? Asi jsem neco nepochopil. Graf jasne ukazuje narust dominance 2. osoby nad 1. osobou.

    OdpovědětVymazat